compassola.blogg.se

Empati

Publicerad 2017-11-24 16:03:50 i Allmänt,

 
  Hola från sköna lätta moln. Nu har vi vilsamt väder som passar mig perfekt, då jag tar det lugnt på terrassen med stickning, en bok eller genom att skriva i bloggen. Uppe ser ni lavendel som jag köpte på bondemarknaden. På kvällen klipper jag en kvist i små bitar på ett fat vid sängen. Det ger fräsch doft och god sömn. 
 
 
  Egentligen tänkte jag börja med den här bilden, men eftersom jag redan hann skrämma Sofie, tänkte jag att det inte är så klokt. Ifall någon bara ser bilden utan att läsa texten, kan det bli vilda historier innan jag flyttar norrut i vår. Minns hur det blev då min skilsmässa blev vidare känd, och jag fick höra att Gläntan var såld. 😂 Kanske skulle den ha blivit såld igen, för inte kan väl nån som mist synen på ena ögat, klara av det tuffa skärilivet. 
 
  Men nu till sak: när jag var hos ögonläkaren i september, nämde han något om lite inflammation i ögat. Datorn slutade fungera och läkaren likaså, och när jag kom hem undrade jag om jag borde ha fått medicin. Ögonvitan var inte röd utan det var ögonlocket som var svullet och rött. Jag skötte det med ögonbad och det lugnade ner sig. När jag flyttade hit har det ibland varit värre och funderade om jag borde uppsöka läkare. Kände mig ibland lite trött i veckan, och på onsdagen när jag satt och skrev om SOTE och mina erfarenheter av hälsovården i Finland, började jag frysa fast det var + 27, fick ont i halsen, täppt näsa och huvudvärk. Först tänkte jag att det var så tråkigt ämne att jag därför blev dålig, men när jag kände mig febrig och måste ta en Panadol till natten, förstod jag att det var dags för ett läkarbesök. Tänkte att "baciluskusarna" i ögat kanske gått på visit till grannarna 😖 men att det här igen kom på beställning, då jag just nu skriver om ämnet och får jämförelsemateial. 

  Valde första Clinica i PR dalen för hade hört att de är bra. Föll in i samma tankemönster som när jag behövt vård på hälsostation i Finland, då man bör bevisa sin sjukdom för att få vård, så när jag gav pass och försäkringskort började jag berätta vad jag hade för symptom. Sjukskötaren sa vänligt att vi tar det där inne sen. Hon fungerade som tolk och jag blev noggrant undersökt av en mycket empatiskt läkare. Det liknade inte något jag upplevt tidigare ens på privata läkarcentraler. Sen fick jag salva i ögat och lappen som skulle sitta där några timmar, kortisonspruta för svullna slemmhinnor och så fick jag sitta i 10 min och inhalera medicin som skulle göra att det blev lättare att andas. 
Gissa på vilket språk jag betjänades? Finska, eftersom skötaren helst pratade finska och det kunde jag bjuda på, fast det nog kändes lite ovant här på ön. 
 
 
  Mediciner blev det också och först tänkte jag att jag dör om jag tar allt det här. Men här är tre tbl antibiotika som jag tar i tre dagar. Ögondroppar, värkmedicin som jag bara behövt ta två gånger, gurgelvatten och sugtbl. för halsen. Känner mig redan mycket bättre och ögolocket är inte svullet mera.
  I ett land där all hälso- och sjukvård är gratis, har de utvecklat effektiva sätt att sköta människor. Inte lönar det sig heller att hålla turisterna och ligga sjuka; ingen blir glad av det. Jag har en gång tidigare för 18 år sedan använt min reseförsäkring, så har nog betalat in min del redan. Medicinerna kostade 26 € så inte några skyhöga summor. Det bästa i den här upplevelsen var läkarens otroligt varma empatiska bemötande; vi hade inte samma språk men han visade förståelse och respekt, och utstrålade både lugn och trygghet. Jag tror att finska läkare och skötare skulle ha mycket att lära sig här. Här lämnas inget åt slumpen så på söndag vill läkaren kolla att jag är i skick. Det passar ju bra eftersom jag vandrar förbi då jag besöker bondemarknaden. Det känns också väldigt tryggt att ha öppnat kanalerna till en clinica som är öppen 24 h. Jag har också hört att den offentliga vården är mycket bra här på ön, men eftersom jag har mitt försäkringskort så vill jag inte belasta den. 
Sköt om er och lev gott!
CarolaWB
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela