compassola.blogg.se

Sorg

Publicerad 2018-10-13 09:32:00 i Allmänt,

 
  Hej från bättre tider. Varför då sådan rubrik? Ja, därför att det är lättare att skriva när man har fått lite perspektiv. Det har jag fått nu efter att symptomen börjat ge med sig, och krafterna kommer tillbaka, men också händelserna här har ge mig nytt perspektiv.
 
  Föst var jag ordentligt arg över hur jag blivit behandlad, och alla vårdfel som gjorts. Efter ilskan kom sorgen: en helt ny sorts skrämmande sorg, eftersom framtiden kändes helt oviss. Om man mister någon så vet man bättre vad som gäller, men att lära sig leva med tanken att man inget vet, var åtminstone värre för mig.
 
  Nu har jag kommit över den värsta sorgen och börjar vänja mig vid det här livet. Delvis säkert därför att de symtom som kom några dagar efter att ab - kuren tog slut, nu har börjat försvinna. Bara jag får sova gott och tillräckligt länge, tror jag att jag mår ännu bättre. Sömn är så oerhört viktigt då det gäller tillfrisknande.
  Men sorgen måste få ta den tid den behöver, annars finns det stor risk att den blir bitterhet med tiden. Sorgen är ofta en svår sak för omgivningen, eftersom det inte syns utanpå längre att jag är sjuk, och få kan sätta sig in i hur det är att sörja en kanske förlorad hälsa. Problemet att få läkarna att inse att jag verkligen var sjuk var ju just det, att jag såg frisk och fräsch ut. Men på mina ögon syns det nog att jag blir trött, och Ängladoktorn märkte det när jag var i kliniken på torsdagen.
 
 
  Men hur fick jag veta när han var på plats i kliniken, för det var ju helt omöjligt tidigare? Jag gav mig ut i den offentliga vårdens djungel på onsdagen, men det visade sig att 95 % av de goda råden jag fått inte stämde. Så är det ju ofta när människor tror att de vet, och berättar vad det hört/tror. Men jag lyckades i alla fall få en läkartid på Centro Salud till nästa vecka. EKG borde enligt den finska vårdplanen tas en vecka efter avslutad kur, så skrev till kliniken att jag behöver det + lite konsultation, och att de är vänliga och meddelar när doktorn är på plats. Jag tillade att jag i Finland också själv väljer läkare då jag går privat. Det kom snabbt svar att han är på plats på torsdag.
  När jag gick in till kliniken stod Ängladoktorn framför receptionen, och vips när jag skulle hälsa på honom sträckte en ny receptionist fram handen och presenterade sig. Hon visade sig vara en riktig plåga. På min fråga varför det varit så svårt att få ordentliga svar, kom hon först med några bortförklaringar. Men snabbt började hon analysera mig: berättade vad jag var och hur jag borde vara. Jag svarade att hon skulle låta mig vara den jag är, eftersom hon ju inte ens känner mig. Då lät hon förstå att hela personalen på kliniken minsann vet allt om mig. Jag svarade att jag inte vill bli bemött på det sättet av en för mig helt främmande människa, men hon var en riktig besserwisser, som gick ann som en duracell. Hon berättade att hon jobbat som mäklare tidigare, och då sa jag att jag förstår varför hon är som hon är. Hade nämligen tidigare på dagen haft ett horribelt samtal med chefen på Cardenas i PR, och hon visade sig vara nära det man kallar psykopat.
 
 
  Jag var på tisdag kväll och kollade på bostäder och bestämde mig för en, så flytt blir det i slutet av månaden. Nu flyttar jag rätt långt bort, men har förstått att det är bättre att bo närmare lokalbefolkningen, där det finns mera normalt liv. Här i turisthelvetet är det samma kvarn som mal på dag efter dag, och det blir mycket tröttsamt i längden.
  Vi skulle redan ha gjort kontrakt i går men mäklarens kund fick värmeslag under visningen, så hon måste åka med i ambulansen till sjukhuset. Då jag kom till kliniken var där en patient som skickades iväg med ambulans till sjukhuset, så jag skämtade att vi får hoppas att det inte går lika för mig. Alla klarar Inte av värmen men den har inte stört mig, fast jag vill ju inte vara i solen eftersom huden ännu är tunn och känslig. Få se om den blir normal med tiden. 
 
 
  Fast det här inte är nån skvallertidning passar den väl bra med skvallertanten i kliniken. Hon pratade hela tiden till mig som om jag bara var där för att få träffa Ängladoktorn. Bland annat sa hon att jag får ligga där under tiden han tar EKG och se på hans ansikte, he he! Hon verkade vara både galen och svartsjuk. Inte ens fast jag tog fram mina patientpapper gick det hem. Hon trodde ju förstås också att hon visste allt om min sjukdom, så jag fick upprepade gånger säga att det är få läkare som vet allt om den.
  Jag presenterade mig som Lyme doktorn Carola när jag gick in, och märkte att inte Ängladoktorn heller visste så mycket om sjukdomen. Han hade ju från början ansett att jag behöver specialist, men han gick noggrannt igenom mina papper, undersökte mig och konststerade att EKG var ok. Så bad jag om nån gel eller salva för knäna, och han skev ut två olika. Har provat den ena som verkar vara riktigt bra. Jag fick också namnet på en specialist ifall jag behöver senare. 
  Det som jag verkligen har förstått nu, är att borrelios verkligen är en svår sjukdom för läkare, men också för alla människor som inte har haft den. Och eftersom jag inte ser sjuk ut så kan jag ju inte vara det. Men tröttheten kommer ännu fast inte lika snabbt som tidigare. Igår orkade jag med morgonpromenad, vattenjoggning i poolen och promenad och vattenjoggning till stranden. Det är rekord, men då hade jag inte något annat som krävde mina krafter.
 Jag var helt slut när jag kom hem från kliniken på torsdag kväll, för skvallerkäringar får mig att bli det. Medan doktorn kollade på salvor åt mig gick mun på henne hela tiden, då hon bestämde hur min skyddsängel såg ut. Jag märkte att mina krafter började ta slut, och det tog otroligt lång tid att få en faktura utskriven, som dessutom var full med fel. Jag var där med den igår på vägen till stranden, och då var den lugna finska receptionisten på plats. Det var helt lugnt och skönt, så tänk va en människa kan påverka stämningen på en arbetsplats. 
  Nu ska jag träffa några vänner som bor här, njuta lite av turistlivet och snart får jag börja packa igen. Det känns faktiskt riktigt roligt att komma bort. 
Ha det gott. 
CWB

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela