compassola.blogg.se

Naturens kraft

Publicerad 2018-02-28 16:18:00 i Allmänt,

 
  Hola. Här sitter jag och beundrar de höga vågorna, som slår mot piren som skyddar hamnen. Utan den skulle ingen båt klara sig där idag, då vågorna är minst sex meter höga. I natt har det regnat ordentligt med översvämningar som följd. Har inte hört om några olyckor, och skolorna är stängda på grund av vädret. 
  Men om jag tänker på hur det är i Finland nu, så känns det här helt ok med + 23 grader. Det är lä på min terrass så jag kan sitta ute ifall det inte regnar, och det har bara kommit en liten skur idag, men i kväll blir det nog mera regn och stormen ökar igen. Vi hade två soliga sköna dagar efter söndagens storm, men vinden har varit så frisk, att inga båtar har kört mellan kustbyarna sedan söndag förmiddag. Det blir nog lite förlust för de företagarna, för enligt YR så kommer det att blåsa friska vindar hela veckan.
 
 
  I går tog jag en promenad för att beundra vågorna på nära håll. Då var det betydligt lugnare än nu, så kunde slå mig ner och kolla läget. Det var nog rejält med saltstänk, så håret blev strävt och glasögonen dimmiga. Men det är skönt att sitta och lyssna på havets "sång" och beundra naturens kraft. Då får jag rätta proportioner i mitt eget liv och klarsynen skärps. Det var ingen trängsel för jag var den enda som satt där. Turisterna åker ofta och shoppa när det inte är strandväder. 
 
 
  Oskyddade sandstränder har blivit förstörda av de häftiga vågorna, som fört sanden ut i havet. I PR som är skyddad, har de dessutom lagt ut skydd på stranden, som ni ser på bilden. Det är dyrt att återställa en förstörd strand, och turisterna vill inte vandra på stenarna, som kommer fram då sanden försvinner. I PDI har så mycket av snddynerna blåst bort under många års stormar, så nu kommer de att köra massor med ny sand. De gör det nattetid för att turisterna inte ska störas. Av öns BNP kommer ca 33% från turismen, och det betyder att de satsar mycket på att allt ska fungera. Vädret kan de inte rå på, men jag har hört öbor be om ursäkt över vädret, då de ju vet hur viktigt det är för turisterna. 
 
 
  Lite annat än stormbilder blir det i alla fall. De här vackra buskarna växer nere i dalen överallt och i många olika färger. Nu hoppas jag att flygtrafiken inte drabbas så hårt av stormen, så att alla glada turister kommer fram i tid. Sportlovstiden i Norden betyder högsäsong här, och LPA är en livlig flygplats. Jag fick just ett sms från Elisa att akkun (batteriet) är känslig för kyla, men känns nog skönt att inte ha det problemet nu. 
Sköt om er och håll er varma!
CWB

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela