compassola.blogg.se

Två hemland

Publicerad 2018-01-31 14:28:00 i Allmänt,

 
  Hola. Nu har vi haft finländskt sommarväder i tre dagar, och vad passar bättre då än att skriva om mina båda hemland. Bilden visar läget uppe i bergen där det är snö och kallt. Människor har evakuerats bort därifrån, eftersom de överraskats av snöfall och blivit nerkylda. Det tycks vara lika med alla varningar här nu, att turisterna inte förstår att ta dem på allvar. Drunkningsolyckorna har ökat katastrofalt på grund av att människor inte bryr sig om gul eller röd flagg. En man blev faktiskt arg och började slå strandvakten, då han kom för att rädda honom 😩 
 
 
 
   Det blev svalare i mitten av januari, men det är helt normalt med några dagar svalare väder. Det fortsatte och blev ännu kallare följande vecka, och den här veckan har vi haft extra kallt. Det händer sällan att PR har så här låga temperaturer. På måndag kom det några regnskurar, och jag hann bli våt på vägen ner från taxin. I går regnade det ordentligt så nu har det vattnat ordentligt på alla ställen. I morse var det den lägsta temperaturen jag har upplevt i PR, men solen steg och jag hoppades på värme.Tyvärr kom det moln, vind och regn så nu bara hoppas jag, att solen kommer fram innan kvällen och värmer upp lägenheten. I måndags var det skön eftermiddagssol och lika var det i går. Jag har bakat och lagat klyftpotatis så att jag fått värme från ugnen. Sover i ullsäng så nätterna är sköna, och nu har det varit långbyxor, ulltröja och ullsockor som gäller när jag skriver eller sitter framför tv och stickar. 
 
 
  När det gäller mina hemland så strävar jag till att ha en neutral och rättvis inställning. Det som jag tycker mycket illa om är nordbornas överlägsna attityd då det gäller kanariska folket. De tycker att allting är bättre i deras hemländer och pratar nedlåtande om öborna. Dessutom tycker de att eftersom det är de som betalar öbornas bröd, så kan de uppföra sig hur som helst, och behöver inte ta seden dit de kommer. De här människorna får mig att skämmas över att vara nordbo. 
Jag tog nyligen upp saken då jag pratade med en norsk kvinna i bussen upp till mandelblomsfestivalen. Hon lyfte på näsa och svarade "vi är ju bättre på allt". Kunde inte låta bli att svara att tyvärr är vi långt efter då det gäller empati och medmänsklig kärlek. 
 
 
  Det är klart att det finns saker som fungerar bra i Finland, och sådant som fungerar sämre här. Den stora skillnaden är bemötandet. Jag har läst och hört om människor som blivit lurade, eller dåligt bemötta här och undrar hur de bemött öbona. Människorna här är som alla öbor; stolta och självständiga. De gillar inte att få nedlåtande blickar, eller att bli bemötta med tystnad och ingen ögonkontakt. Språksvårigheter tar inte alltid fram finlänarnas bästa sidor, och nordborna har en tendens att tycka att de bör få service på sitt språk här. 
 
 
  Själv har jag haft många dåliga erfarenheter i Finland under den tid jag har haft två hemländer, och det är vekligen tråkigt att behöva skriva om det. Men jag kommer att hålla mig till sanningen, också om en människa inte mera kan önska mig god jul på grund av det. Det är både oartigt och oförskämt att vara partisk och skydda det ena landet. Det går helt bra att tycka om två länder, men tack vare helt olika orsaker. I stora hela så har människorna mera likheter än olikheter, och före man tagit reda på varför saker görs på ett visst sätt, är det bäst att inte komma med åsikter och nedlåtande uttalanden. Njut av vintervädret. 
CWB
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela