compassola.blogg.se

Politik

Publicerad 2020-04-26 15:26:00 i Allmänt,

 
Hola från sol och svaga vindar. Aprilvädet har varit rätt svalt och omväxlande, men det är enbart bra med tanke på alla som varit hemma. Tänker främst på barnfamiljer och äldre som bor i små lägenheter utan balkong. Men idag får barn under 14 år gå ut med föräldrarna igen, och snart får vuxna vandra och träna utomhus också. Öarnas ledare har skrivit i sitt förslag, att de som bor i hus med jämnt nummer går ut på jämna dagar och de andra på udda. På så sätt blir det ingen kosläpp med trängsel, för i städer och byar finns det områden som har smala gator. 
 
 
I Madrid har landets ledning jobbat hårt och mest har de videokonferenser. Ibland har de möten i parlamentet och då är det grundlig städning efter varje talare: mikrofoner, bord och räcken ska putsas ordentligt. Jag har blivit intresserad av det politiska livet här nu, och är riktigt imponerad över president Pedro Sanchez. Det är inte lätt att vara kapten på skeppet Spanien nu, efter många politiskt oroliga år med många omval. Tur att han fick till stånd en regering i höstas som nu kan styra genom den här stormen. Han har nog gott tålamod och ork att lyssna på alla talare, samtidigt som har gör anteckningar.
 
 
Alla är mycket hövdiga här och ingen skriker medan någon talar. Man skulle kunna tro att det går vilt till men Finlands riksdag tar nog priset. Visst lär PP partiets ordförande ha beskyllt Pedro för att han är inkompetent, men han fick nog svar på tal senare, då han fick frågan om de vill ha demokrati eller diktatur. PP har ju slagit ihop sig lite med VOX som dyrkar Franco och vill göra landet stort igen. Hoppas jag hunnit dö före det om den dagen kommer.
 
 
Öarnas representanter höll så korta tal att jag inte ens hann få nån bild, för jag sitter och skriver på boken samtidigt som jag följer med. De höll tydliga och sakliga tal som säkert gick hem. När presidenten till sist höll sitt anförande visade de närbild på honom, och jag såg att han hade ritat blommor i nedre kanten på ett papper. Det blir nog säkert långtråkigt, när endel använder många ord och kanske inte får mycket sagt ändå.
 
 
Hon pratade bra och hade också lite att säga åt PP ledaren. Det verkar vara rätt stor enighet nu mellan många parti, men Katalonien skulle helt vilja gå sin egen väg med exit, men det röstades ner igår. Nu väntar vi på hur det går med öarnas förslag. I alla fall ska regionala skillnader beaktas.
 
 
Mera män är det ännu på hög politisk nivå i Spanien men ordförande/talmannen är kvinna.
 
 
Nu hoppas jag att oppositionen kan hålla sig lugn för när det är storm, så är det fel läge att beskylla kaptenen för att vara inkompetent. Själv tycker jag att han har god ledarkapsförmåga och nu märker jag att jag bor i ett stort land. Synd bara att jag inte förstår allt som sägs.
 
 
Igår åkte Sofie och Teo till Granö så fick lite bilder därifrån. Stugan blev städad igår och idag har Teo sågat ner buskar. Wow så skönt att sitta här och följa med vad som händer och vilka grannar som är på Mölandet. 
 
 
Det var en vacker kväll men stranden är full med vass såg jag. Det har ju varit många stormar och högvatten. Inte fick jag nån "faro" dit alls. Här var ungefär likadant väder, så sände en bild, men ung tjugo grader varmare. Tids nog är jag där, men först måste vi få några flera flyg i luften.
 
 
I slutet av veckan flög det två specialbeställa flyg till Sverige. I fyra år har jag läst massor av kommentarer på öns FB-sidor, om hur oduglig Löfven är och hur hemskt det är i Sverige, med skjutningar och våldtäkter överallt. Nu är Sverige det bästa tänkbara land och Löfven en superbra stadsminister. Ett osynligt virus kan verkligen snabbt ändra på människors åsikter, men visst finns det några som tycker att det är tryggare här. Nu har jag kommit på varför jag ta allt det här med lugn och humor, men om det ska jag berätta nästa gång.
Skön Valborg och Första Maj!
CWB

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela