compassola.blogg.se

Avvänjd

Publicerad 2021-12-05 13:21:00 i Allmänt,

 
Hola från Casa Ola, namnet som verkligen passar bättre än jag nånsin kunnat föreställa mig. Tavlan är ett beställningsjobb som saknar ram, men den förblir kanske utan, ifall inte nästa hyresgäster låter rama in den. Orsaken till att jag inte skrivit beror på besvären i nacken. Jag trodde att det skulle vara svårt att lämna mobilen och datorn, men där hade jag helt fel. Jag var snabbt avvänjd och blev irriterad över hur mycket som måste skötas på nätet. Efter att ha fått bettskena, massage och fysioterapi var det akupunktur som verkligen hjälpte. Det kändes nästan som trollkonst. Dessutom har jag fått svar på frågor jag undrat över i Finland. Orsaker till stress och spänningar finns det igen gott om, men nu har jag kontroll på reaktionerna och kan möta och avhjälpa dem. 
 
 
Den här upptäckten gjorde jag för en vecka sedan bakom dörren i mitt sovrum. Jag informerade ägaren som tackade och berättade att det beror på kapillärkraften att fukten stiger upp i väggarna. Jag kollade hela lägenheten och hittade ett ställe bakom soffan som kunde tyda på fukt. 
 
 
Också vid diskbordet fanns ett ställe där målningen släppt, men det kändes inte lika fuktigt som i sovrummet. Solen värmer den väggen på eftermiddagen, medan den fuktskadade platsen i sovrummet inte alls nås av solen.
 
 
Eftersom jag hade fått lite torra ögon och rinnande näsa i november, då det blivit svalare och blåsigare och jag hade minskat med vädringen, fortsatte jag att granska. Jag började sova på soffan och stängde dörren till sovrummet. Följande morgon kände jag en misstänksam lukt i sovrummet, och när jag knackade på tambursväggen märkte jag att ljudet, temperaturen och färgen var annorlunda nertill. Det var ju självklart att fukten fanns på den sidan också. Nu började jag förstå varför de installerat plattor i tambur och kök. Fukten syns inte så bra men plattorna gör ju att det inte torkar. Jag kände också att det kom mögellukt från springorna vid dörrarna. Senare märkte jag att också väggen mellan sovrummet och badrummet hade samma problem. 
 
 
 Jag förstod att huset inte har nån drenäring och att vattnet som de spolar över poolområdet tar sig ner under huset. Vattnet samlar sig vid min terrass varje morgon, men när grannen tvättat sina utemöbler såg det ut så här mitt på dagen. Huset är tydligen byggt på en betongplatta utan fuktspärrar. 
 
 
Drenäringsrännan vid kanten av gräsmattan är täckt så att vattnet rinner över och samlas i en grop på mitten. Det är fel lutning och vattnet sugs in i betongunderlaget som hela tiden är vått. På nedre bilden syns det bra att det är ljusare där vattnet + tvättmedlet har varit. 
 
 
Det här är en mardröm skulle man kunna tänka. Visst hade jag tänkt att jag kommit hem. Här var så lugnt och skönt förut, men när jag stannade upp mitt liv märkte jag hur jag började bli irriterad på olika saker. I oktober fylldes lägenheterna av nordbor som verkligen inte är speciellt tysta. Människor stod och diskuterade med hög röst utanför min terrass med dem som bodde ovanför. Jag tog det med humor när jag satt och såg på den ena hängmagen efter den andra. Porten som finns nära mitt sovrum smällde ofta hårt också på natten, och människor stannade upp utanför mitt fönster och pratade med STORA BOKSTÄVER. När det finns promille i blodet blir ljudet högt, och poolbaren öppnar kl 13.00, så redan tidigt på eftermiddagen kan man se överförfriskade lulla runt med gormande röster. De är inte många men syns och hörs.
 
 
En granne frågade hur jag orkar och föreslog att vi skulle sitta på hens terrass i stället. Hen tyckte att det var störande med alla som stannar upp och vill prata. Visst har jag också undrat hur människor inte ens visar respekt då jag sitter och äter. Kanarierna uppför sig faktiskt bättre, men det finns inte så många av dem här nu på vintern.
 
 
I går var ägaren och hennes man här. Jag hade skickat all information så de var väl förberedda. De hade med sig verktyg och damsugare och mannen började genast ta bort den förstörda målningen. Vid diskbordet var väggen torr nu men bakom soffan var det lite fukt och förstås i sovrummet och tamburen. De började inte bortförklara någonting, men på min idé om att vattnet på utsidan till först borde åtgärdas var det tvärstopp. Husbolaget gör inget åt saken. De föreslog att det sätts plattor i stället för plastmatta men grannen protesterade. Det enda de kan göra är att skära av gräsmattan så att drenäringsrännan blir synlig.
 
 
Inomhus tyckte de först att de målar med akrylfärg och täpper till springorna vid dörrarna i tamburen. Alltså det betyder att fukten stängs in ännu mera och inte torkar. Det finns många små springor i tambursväggen där mögelsporerna kommer igenom. När jag undrade om inte de fuktiga platserna borde rivas så att de kan torka och möglet tas bort, började ägaren prata högt och flaxa med händerna. Hon menade att allt måste rivas och att jag inte kan bo där. Jag frågade mannen om hela tamburen var skadad, och han sade bestämt "no" . Jag sade att jag nog kan bo här trots renoveringen; jag sover ju redan på soffan och att jag snart reser till Finland. Mannen var mjukare och sade att han ska göra vad han kan medan jag är borta. Visst föreslog de att jag skulle söka ny bostad då de hörde om mina symptom, men jag förklarade att jag hade flyttat till en nyrenoverad bostad som skulle bli mitt hem för en lång tid. Han önskade att renoveringen blir bra och att jag kan stanna kvar. 
 
 
Intuitionen sade redan i oktober att det här kanske inte är mitt hem, men jag ville inte genast lyssna. Senaste veckans händelser har gjort allting mycket klarare, men nu vill jag i lugn och ro känna efter var det där hemmet kan tänkas vara. Ska jag ge upp den varma poolen för det är ju därför jag blev kvar här. Många trappor vill jag inte heller ha, och med tanke på att SA är litet så blir kanske inte alternativen så många. De flesta vill hyra för kort tid så att de kan ta höga och kanske svarta hyror. En lägenhet här på Flamboyan, som också var ledig förra vintern, blir ledig i vår men vågar jag ta risken en gång till? Jag måste försöka ta reda på så mycket som möjligt om den. Alla grannar berättar om fuktskador här på ön så det är verkligen vanligt. Av de fyra lägenheter jag bott i har tre haft fuktskador. Att fukten kan komma in i väggarna underifrån hade jag inte tänkt på. En nyrenoverad lägenhet luktade ju enbart renovering, så inte lätt att misstänka.
Skön Adventstid! 
CWB 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela