compassola.blogg.se

Skitstart

Publicerad 2021-08-19 13:41:00 i Allmänt,

 
Hola från varma vindar. I dag är det första dagen det ännu kl 11 är under 30 grader, men varje gång det känts lite varmt har jag tänkt på regnen och vindvarningarna i Finland. Jag kom bort i lagom tid, och det var verkligen tur att jag nu flyttade hit.
 
 
Lägenheten ovanför är ett placeringsobjekt som nyttjas av sk släkt och vänner, men under pandemin har den mest varit tom. Två veckor innan jag kom hade ett par sk hyresgäster flyttat in. På tisdag förmiddag när jag gick in i badrummet möttes jag av en faslig syn: bajs och toapapper över hela golvet. Jag rusade upp till grannarna och berättade vad som hänt, samtidigt som jag undrade om de inte vet att man inte får spola ner toapapper. Först nekade dom men sen sa frun att kanske lite ändå. När jag kom tillbaka väller det in ännu mera bajs och smutsvatten. Då fick jag veta att tvättmaskinen är på och den kan dom inte stänga. Jag bad dem ringa ägaren, och rusade till en granne som kan spanska, och han ringde min ägare. Tvättmaskinen stängdes till all tur av så att smutsvattnet slutade välla in. 
 
 
Fick veta att en rörmokare och ägarens man kommer så fort det är möjligt. Jag öppnade alla fönster och dörrar och började städa upp. Smutsvattnet hade brett ut sig till tamburen och vidare längs köksväggen. Jag hade slängt stora handdukar på golvet, för att de skulle suga upp vattnet medan jag med en stekspade städade upp i badrummet. Jag fick städa flera gånger med starka medel och lukten försvann, men värmen vällde in. Innan hade det varit under 30 grader inomhus.
 
 
Till all tur hade jag kvällen innan beställt en ac som kom i går. När de kanariska grannarna såg min installation i fönstret, kom dom och erbjöd sin hjälp. Mannen la kartongen i det öppna fönstret så att den började fungera bättre. De hade också sett att jag varit ledsen och ville veta vad som hade hänt. Jag berättade om badrummet och högen av papper och bajs, som steg upp vid avloppsbrunnen på utsidan då rörmokarn började länsa på insidan. Det var lika mycket papper som bajs. Följande dag när min nya toastol var på plats återkom problemet då grannarna vaknat, och då hittade rörmokarn rötterna i röret vid terrassen, som gjorde att pappret stockat sig där. Här är det vanligt att rötterna växer in i avloppen pga den extrema torkan. Han bad mig ta det lugnt för det är helt normalt på GC, och det är säkert en orsak till att vi inte ska spola ner papper.
 
 
Personerna ovanför var mycket arga i går för att jag lagt in på Flamboyans Fb-sida, för att varna andra och be ägarna informera hyresgästerna ang toapapper. Jag hade inte ens skrivit i vilket område jag bor och texten var hövdig och saklig, men de ansåg att de kunde bli igenkända. Hela deras beteende att inte vara ärliga och genast börja skylla på andra var däremot märkligt. Trots att jag bad dem komma ner och se så gick de snabbt bort, men måste komma tillbaka för att det var för hett. Ägaren till deras lägenhet ringde mig på kvällen, och var också på samma beskyllarlinje: det var spanjorernas fel. "Svenskarna är värst" sade grannen som hjälpte mig att ringa ägaren. Han har bott här över 20 år och har redan perspektiv på sitt hemland. 
 
 
Soffan har varit bra nu på dagen då det varit hett ute, men idag känns det ännu nästan svalt, så den värsta värmeböljan är över. 
  Min finska ärlighet kommer jag aldrig att överge, och medan jag nu skrivit kom en familj förbi som hade sett inlägget. Deras ägare hade kontaktat dem för att kolla att allt var ok. Dom tyckte att inlägget var sakligt och på inget sätt hängde ut någon. Dessutom kollade jag upp med José som jobbar på Flamboyan, att vårt hus har eget avlopp, så det finns ingen annan att skylla på. Det är ett lustigt drag hos vissa klimatflyktingar att alltid skylla på spanjorerna. De är faktiskt kanarier och här finns dessutom massor av olika nationaliteter på ön. 
 
 
Missy var glad när jag kom och ville genast flytta in men det blev "no". På dagarna syns hon inte alls nu då det är hett, men på kvällen dyker hon upp. Trots lite tråkig början har jag lärt mig mycket nytt, och jag har fått uppleva kanariernas spontana empati igen en gång. "Du kan alltid komma till oss, vi är din familj" sade dom igår när de gick hem. Lev väl!
 
När jag läser bloggen på compassola.blogg.se så har igen några ord blivit förvrängda, men läser jag den genom FB så är alla ord rätt. Måste kontakta de som upprätthåller bloggen. 
CWB 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela