compassola.blogg.se

Flytta från eller till

Publicerad 2022-04-24 16:27:44 i Allmänt,

 
Hola från svala men svaga vindar för värmeböljan var kort. Sol och värme är väl den vanligaste orsaken till att människor flyttar hit. Många har nån sjukdom vilkas symptom de vill lindra i det fina klimatet. Men nu när jag fått vetskap om hur vanligt det är med fukt i husen, undrar jag hur det egentligen är? Reumasjukdomarna passar inte med fuktiga sängar och sovrum. Undrar hur jag sku må efter den här vintern om jag inte hade haft elsängvärmare och luftavfuktare? Mögelsporer som inte alltid luktar är ju illa för alla. Kanske den envisa "tobakshostan" som många líder av här, oberoende om dom röker eller inte, har något att göra med den saken. I förra lägenheten hade jag ju symptom långt innan jag fick veta om fuktskadorna. Den ständiga vädringen gör att det är svårt att upptäcka mögel, eller så vänjer sig människorna med den eller hittar på andra orsaker.
 
 
  Så här ser fuktskadan ut i köket nu. Fuktvärdena är inte höga mera, så jag antar att väggen spricker sönder när den torkar. 
  Här i paradiset ska allting hos klimatflyktingarna vara tjo och tjim hela tiden. När jag berättar om mina fuktskador får jag höra "Hos mig finns det inte fukt, eller ja, kanske i badrummet/köket/sovrummet". En granne berättade att det kommer in vatten genom badrumsfönstret när trädgårdsmästaren vattnar gräsmattan. Det flödar ju runt alla krukor vid mitt hus en gång i veckan, men har inte märkt att han vattnat i sovrummet mera. När jag frågar om de vill ha fuktmätning är svaret alltid "Nej, det behövs inte." Jag som hade trott att folk sku bli glada om de fick en gratis fuktmätning. En granne berättade att de gjort fuktmätningar för några år sen i den längan där hen bor, och det hade varit höga värden i alla lägenheter som ligger i marknivå.
 
 
 "Huvudet i busken" är det som gäller och en del ser inte så många nyktra stunder under sin tid på ön.  Uttrycket "vinteralkoholism" fick jag höra för en tid sedan, men undrar om det verkligen går att vara alkis halva året? Jag har också fått höra att människor flyttar hit för att alkoholen är billig. Om det är orsaken så finns nog problemet redan i hemlandet. Här spårar det sen snabbt ut, och för dem som flyttat hit på heltid kan det snabbt gå utför. Alla ställen där människor träffas, utom stickcafé, serveras det alkohol. Risken för att det spårar ut är mycket stor. När jag går ner vid 10 - tiden och handlar mat, sitter det människor och dricker öl i barerna, ofta är de ensamma så det är inte nån morgonträff.
  För en tid sedan berättade en person att människor är stupfulla redan på eftermiddagen i de norska  barerna i PDI. Jag tog mod till mig och frågade hur det är med hens eget alkoholbruk. "En flaska vin per kväll är inte mycket och jag dricker inte på dagen." Den enda gång jag har besökt personen hade hen öppnat vinflaskan på dagen och hällde upp det sista glaset från den flaskan vid 15 - tiden. Själv drack jag endast vatten, men undrar om hen ännu drack en flaska vin på kvällen. Förklaringarna är alltid många varför de just nu behöver dricka. Människor är superbra på att lura sig själva och det är sorgligt. Den här personen har nog mera som hen har flyttat ifrån än flyttat till, men samma mönster har fortsatt här och det gäller inte endast alkohol. Som jag skrev förra gången så går det inte att fly från sig själv. Det gick åt andra hållet med mina alkoholvanor när jag flyttade hit. Jag märkte igen när jag på påsken drack lite skumpa och vin, att det nog har mera dålig än god effekt på min kropp. 
 
 
  Människor flyttar nog från annat också: jag har hunnit lyssna till olika berättelser under åren här. Det är ovanligt att någon själv medger det, utan orsaken är alltid kylan och mörkret i Norden, men det kommer fram i berättelserna ändå. Här finns människor som har flytt från ett trassligt affärs- eller privatliv. En del lockas av att det går att bo här illegalt och idka svart affärsverksamhet, medan andra har legalt företag som delvis deltar i svart verksamhet (tex mellanhänderna). Nån kanske lockas av att det är lätt att köpa droger här.
  Men största delen är pensionärer som bor här 4 - 6 månader, några längre eller kortare tid. Själv ville jag bort från mörker, fukt och kyla så klimatet var orsaken till att jag flyttade. När jag bestämde att registrera mig, var det nog för den goda hälsovårdens skull, men också för att jag ville bo här legalt och halva året på Granö var för mycket för mig. 
 
 
  Det finns mörka moln i paradiset också. När jag var i kontakt med en svensk mäklare fick jag veta att det är som jag upptäckt: lägenheter för långtidshyra är få och ofta de sämsta. Jag har haft god tid att komma fram till vad som är viktigast för mig. I mars höjde dom vattenytan och temperaturen i poolen och jag har njuuutit så obeskrivligt. Vad jag förstår så är det här den enda uppvärmda poolen i SA. Havsutsikt har inte heller så många lägenheter här, men jag har svårt att tänka mig att utsikten sku sakna det. Tredje är förstås en lägenheten utan fuktskador, så det blir inte helt lätt att finna den ifall den dessutom ska ha lagligt långtidskontrakt. Tiden får utvisa hur det går, och jag ångrar inte att jag blev kvar här. Mögel luktar det mest på utsidan och lika starkt vi grannens dörr, och mina ögon är en god mögelmätare. 
Må väl! 
CWB
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela