compassola.blogg.se

Tid

Publicerad 2020-03-29 13:48:00 i Allmänt,

 
Hola från en lugn ö. Flitiga lisan gillar inte läget, eller så har den en släng av det kända viruset, som jag inte längre ids skriva ut namnet på. Igår kväll tog jag en paus från allt efter att jag sett svenska nyheterna i Finland, och såg på "Detta om detta" och "Efter nio" på Arenan. Läget är svårt i Madrid men de hoppas att det är toppen nu, och att det snart vänder. På GC planade kurvan ut redan men svängde uppåt när de fick nya test och började testa personalen. 
 
 
Den här mannen har ni säkert också sett i nyheterna, och motsvarande person för Kanarieöarna har bytts ut. Alla klarar inte av kriser men det kan också bero på sjukdom. När IL och IS skriver om Frederik på GC, så skrattar jag halvt ihjäl mig, men i Finland tycks det finnas människor som verkligen tror att vi inte ens kan köpa mat nu. Läs inte skvallerblaskor, men tyvärr publicerar mer seriösa tidningar deras juttur nu också. Alla kan köpa mat, mediciner, gå till banken, beställa hem mat från butiker eller restauranger och besöka läkare förstås. Jag avstår från min tid hos reumatologen, för nu ska alla resurser användas där de bäst behövs och allt annat får vänta. Hyresvärden hörde av sig och undrade hur jag mår, så jag berättade att jag dansar salsa, sjunger och skriver. Men jag sörjer också över öbornas situatio, och har stor medkänsla med alla dem som nu är utan arbete. Till all tur har ledningen genast satt in stödåtgärder som tex att de som bor i kommunala hyresbostäder inte behöver betala hyra under 2020. Skattelättnader och frihet från skatt kommer också + många andra åtgärder. Också de som hyr ut en bostad kan få stöd, ifall de blir utan hyresinkomsten, men inte om man äger många lägenheter. Det är bra att jag blir kvar och betalar hyran. 
 
 
Spanien gör mycket för att lindra läget men i ett land med ca 47 miljoner människor är det inte helt lätt. Madridomrdådet är värst drabbat och det är säkert delvis marscherna på kvinnodagen som bidragit till spridningen. Tokiga kvinnor som marscherar tänker du kanske? Men varför gör de så? Därför att det inte är jämlikhet på arbetsmarknaden, moderskapsledigheten är fyra månader här och för att kvinnor blir våldtagna och misshandlade. Om de här problemen inte fanns så skulle vi inte behöva marscher. Finland har också mycket kvar att göra, och är tyvärr ett av de länder som har mest kvinnovåld i Europa. 
 
 
Tiden har gått fort. Det har varit svalare nu och vi fick lite regn i veckan. Jag passade på att baka och fixa mat i ungen. På Fb-sidorna på ön delar vi info, upplevelser och stöder varandra. Jag har chattat en del med människor runt omkring i världen. Har inte skrivit så mycket på boken, men har nu kommit så långt att jag känner av den terapeutiska inverkan skrivandet har. Ingen ångest mera när jag läser vad jag skrivit och nu minns jag viktiga detaljer som jag lägger till. Jag minns också humorn som jag trots allt hade hela tiden, och hur den bar mig vidare. Lika är det nu: skratt är viktigt och att se det komiska. 
 
 
Mycket komiskt har jag läst på Fb, och eftersom jag läste hur skatteflyktingarna nu tas hem med gratis flyg, så ska jag berätta hur det är med den här flyktingen. Under alla år som jag har bott här på vintrarna har jag betalat all skatt till Finland. Skriver jag mig här får jag betala skatt här, men eftersom den är lägre så ska Finland ha den överstigande delen. Jag är klimatflykting, och inte endast pga vädret utan pga det kyliga samkällsklimatet som råder i Finland. Trots att det är kris börjar folk ärta upp sig då de läser IS och IL. UM och ambassaden i Madrid har två gånger frågat om jag vill flyga till Finland och om jag behöver hjälp. De som har rest med Finskis flyg som ambassaden var med och arrangera, har många betalat mer än dubbelt upp än vad jag någonsin betalt. Om de har avbeställt sitt bokade flyg i annat bolag, så får de knappast något tillbaka därifrån heller. De som hämtades hem från Malaga i ambulansflyg var turister som hade reseförsäkring som ersatte det. Som jag skrivit tidigare så klarar inte privata vården av svåra fall, så de flyttas över till offentliga vården, men nu finns det inte längre kapacitet att ta emot dem, och då måste försäkringen ordna flyg vilket de ogärna gör. Så de hann säkert bli i dåligt skick innan de kom iväg. 
 
 
Så här vackert var det idag på morgonen. Visst är det här bästa stället för mig nu. Om jag skulle resa till Finland nu så skulle det troligen bli karantän i en etta på ett lägenhetshotell vid HEL i 14 dagar, eftersom människor ju uppmanats att inte bo i fritidsstugan. Föredrar den här utsikten och lugnet. Maspalomas är helt tomt. Nu får moder jord rena sina lungor och sitt blod. Lev väl! 
CWB 
 
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela