compassola.blogg.se

Svarta får

Publicerad 2017-10-21 15:00:00 i Allmänt,

 
  Hola från passlig värme och strålande sol. Uppe på bilden ser du kaktusbär eller kaktusfikon som de också kallas. De har jag blivit helt beroende av eftersom de är goda och fyllda med C-vitamin, Omega 3 o 6, antioxidanter och mineraler. Jag gjorde en gång det misstaget att jag åt ett par stycken på kvällen, och då blev jag så pigg att jag somnade först vid 01-tiden.
 
 
  Men nu till rubriken. Har inte vad jag minns sett några får på ön, bara getter, men eftersom jag vuxit upp en "svarta-får-familj" så gillar jag det uttrycket. Tänkte också jag kunde skriva "ampra tanten" för har fått fortsätta att använda min bestämda sida ibland. 
  Det var ju visning i lägenheten i Helsingfors och det kom många besökare, så var lätt att hitta nya hyresgäster. Mäklaren skickade hyresavtalet för godkännande, och det var också helt hyfsat. I mitt svar påminde jag henne om att elavtalet bör vara i kraft då granskningen sker. Hon svarade med att hon inte kan tvinga någon att ha elavtal och att det går bra att granska med ficklampa. Jag läste en gång till och så började jag skratta. Det blev "dagens vits". Jag svarade henne att det är hyresgästernas ansvar att lägenheten är i skick, städad och kan granskas ordentligt före de nya flyttar in. Och hur hade hon tänkt att städningen skulle gå till utan el, ifall den inte är ordentligt städad?! Dessutom skrev jag att det nu är dags att börja förstå vem som är den betalande kunden.
  Som alltid kom det förklaringar om att hon kanske missförstått, att de inte kan göra elavtal i lägenheter de inte äger bla bla bla. Ingen har bett henne göra elavtal, och elavtalsfrågan hade jag ju redan avtalat med min egen mäklare före hon for på semester, och hon lovade anteckna allt och ge vidare till vikarien. Jag kontaktade ändå hyresgästerna angående avtalets slutdag och berättade samtidigt när Sofie granskar lägenheten. Då meddelade de genast åt Sofie att en låga på gasspisen inte fungerar och undrade vad de ska göra. När jag kollade lägenheten före jag reste fick jag en känsla av att där fanns problem. Jag fick inte heller något ordentligt svar när jag frågade om det fanns problem eller om någonting gått sönder. Frun tog nog fram elvispen och sa att den slutat fungera igår, men eftersom de nu köper alla köksatilaljer så är det ju deras problem.
 
 
  Jag kontaktade dem när jag hörde om spisen, och bad dem omedelbart ringa Gasum, och bad dem säga att servicemannen ska ringa mig när han kollat spisen. Den är tre år gammal, grundmodell utan tekninska atiraljer, och han som installerade den sa att den inte kan gå sönder. De har använt så mycket olja att golvet var helt flottigt runt spisen, så det är troligen oljan som hindrar gasen att komma. 
  Jag har nu frågat två gånger om det finns några andra problem i lägenheten men får inget svar. De här människorna är djupt kristna, går alla söndagar i kyrkan och hade för den skull svårt att ta emot mig på en söndag!? Tyvärr har jag från tidigare dåliga erfarenheter av dessa "djupt kristna", som väl tydligen får syndernas förlåtelse alla söndagar, och så fortsätter de att leva sitt "syndiga" liv. Det kristna kärleksbudskspet om att man visar hänsyn för sina medmänniskor, har inte gått hem eller tolkats på helt annat sätt. Om man se i stort på jorden, så är det ju nog just de kristna som har roffat åt sig mest, är mest giriga och orsaken till fattigdom och elände på många platser. 
 
 
  En natt flyttade det in människor i lägenheten snett under mig. Det är troligen människor som "lånar" lägenheten för en kortare tid, innan ägarna flyttar ner. I år har dessa norska ägare mycket internationella släktingar/vänner för många europeiska språk hörs nu på poolområdet. Det är ju förbjudet att utan tillstånd hyra ut för kortare tid, så därför blir det svart marknad. Värre är nog ändå mäklarnas svarta förmedling; läste just om ett fall där hyresgästen inte ännu efter åtta månader hade fått tillbaka sin deposition. 
 
  Men nu till mina grannar och deras nattliv. Många flyg från Norden landar vid midnatt så det är inte konstigt att man hör väskor rulla, men så brukar det bli tyst efter det. Men den natten vaknade jag på nytt kl 04 av högljudda röster och skratt. Jag gick ut på terrassen och såg tre män sitta nakna, för jag såg inga byxor under ölmagarna, ute på terrassen snett nedanför. Jag berättade för dem vad klockan var och att det finns männislor som sover och då blev det genast tyst. Följande kväll var tyst för de var borta, men efter den höll de på till 00.30, då de hörde att jag kom ut på terrassen. I går var det full fart igen vid 23-tiden, och då gick ut och frågade om de förstått reglerna; att det skall det vara tyst kl 23 - 07. Jag berättade att det hörs lika bra, som om de skulle sitta i mitt vardagsrum och skratta, och att det är omöjligt att sova. Det blev genast tyst men visst känner man sig ändå lite som "ampra tanten", och inte nog med det.
  I Sverige och Finland har det ju varit kampanjen METOO# som väl lite urartade i Sverige. Men det är en viktigt fråga, för en kväll när jag satte mig ner i en strandbar tillsammans med en kompis blev jag "antastad". En man slog sig ner på stolen bredvid, och började tafsa och ge kommentarer om min sexiga kropp mm. Jag svarade att det är mycket tråkigt att han inte lärt sig hur man uppför sig och tilltalar människor. Då slog han ut med händerna mot mig och utropade "du är ju kvinna och så vacker och attraktiv". Jag svarade att kvinnor faktiskt också är människor, och har rätt till respektfullt bemötande, och bad honom avlägsna sig omedelbart. Han ryckte till, steg upp och försvann. Jag brukar genast säga till åt människor som stör eller uppför sig illa. De har rätt att få veta hur jag upplever dem, men de bör också få en chans att ändra sig. Om vi inte säger någonting utan bara himlar oss och klagar åt andra, kommer åtminstone ingentig att förändras. 
 
 
  Nu ska jag avsluta med en sann berättelse som passar till rubriken. Det var en djupt religös kvinna, som hörde till en frikyrklig församling, och hon var mycket fördömmande mot alla som drack nån alkohodryck. Hennes vuxna barn hade blandat en kanna Sangria just före mamman kom hem. Ingen märkte att hon hällt upp ett glas och druckit ur det snabbt. Hon var törstig och tyckte det var gott så hon hällde upp mera. Efter en stund började hon dansa afrikanska danser av hjärtans fröjd, innan hon somnade på soffan. Ingen har någonsin sagt åt henne vad som fanns i kannan, men jag tror att det var "Guds ledning", att hon en gång skulle få känna befiande glädje utan syndernas tunga ok, och få dansa runt av hjärtans frödj. 
Dansa runt i glädje! 
Carola WB

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela