compassola.blogg.se

Snuva

Publicerad 2024-02-25 06:34:51 i Allmänt,


Hola från normalt väder. Förra söndagen, medan jag tog en lång skön siesta i solsängen på terrassen, drog en tät calima in över ön. Visst hade jag sett i nyheterna att calima var på väg, men att den troligen skulle röra sig söder om öarna. När jag vaknade kände jag av caliman i både näsa och ögon. Jag gick snabbt in och stängde alla fönster, men det var försent: luften var "tjock" i hela lägenheten. 


  Följande morgon kunde jag ha sjungit "Det är måndag morgon och mitt huvud känns så tungt", men orsaken var en annan än i sången. På tisdag åkte vi med en granne till SF, och då märkte jag att näsan rann och jag var frusen trots att det var + 25°. Så här såg vattnet ut då jag på onsdag städade bort dammet istället för att gå till stick-cafe. Tre dagar rann näsan, men på fredag lättade det och jag kunde gå till poolen igen. Tyvärr gick jag också miste om ett föredrag och en trivselkväll, men morgonpromenaderna höll jag fast vid. 


  Nu har jag lärt mig att alltid ta alla varningar för calima på allvar, och inte lämna fönstren öppna. Det var första gången som jag reagerade så här kraftigt, men jag brukar undvika att få den in i lägenheten. På promenaderna har jag haft munskydd då värdena stiger över 100. På söndag hade det varit över 400. 


  I måndags hade det dykt upp en omålad stockstuga på Burrasstranden. Följande dag hade den fått färg och takfilt. Sen dök det upp en terrass med bord och stolar, blommor mm. 


  Det ska tydligen bli en bar men det behövs, för den enda som finns där är alltid fullsatt. Det ska bli intressant att se vad de kommer att ha för meny. Längre ner mot havet har de lagt solstolar. 


  Diskussionen om man får bo permanent i turistområden fortsätter på ön. Vi skojade med en granne att vi får börja ockupera varandras lägenheter om vi inte får bo i våra egna hem. Ockupanterna bor ju gratis och det dröjer länge innan man får dem att flytta ut. 


  Jag testade med hur lite socker man kan baka en salt-söt chokokaka. Den här var på gränsen: kunde också ha lagt lite honung i smeten. 
  En orsak till att öborna ockuperar lägenheter är att de är arga på placerarna, som köper upp bostäder som de hyr ut (ofta svart) för höga hyror. Det innebär att prisen på bostäder och hyror har stigit så mycket att kanarierna inte själva längre har råd att bo på södra sidan av ön. De anser att det är orättvist att "turisterna" kommer hit och utnyttjar deras ö och rubbar marknaden. 


  Det ska bli intressant att se var jag kan hyra bostad då det blir aktuellt att få ett nytt hyresavtal? I alla fall hoppas jag att politikerna får ordning på bostadsmarknaden så att motsättningarna mellan öbor och turister inte blir större. Njut av ditt hem! 
CWB 





Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela