compassola.blogg.se

Ledig dag

Publicerad 2019-07-28 11:15:00 i Allmänt,

 
  Hej från stilla sommarmorgon. Vaknade 8.30 och gick ut på terrassen där jag tog bilden ovan. Nu syns de blågröna algerna här uppifrån och det gör mig lite dyster. Det här blir första sommaren som jag inte simmar en enda gång här i Gläntan. I år var det redan lite alger då vattnet var svalt, och genast när värmen kom blev det grönt.
  Jag bestämde att idag blir det en helt ledig dag från boken. Korrekturläsningen har verkligen överraskat mig. Så blir det när man skriver fritt liksom man pratar, och det blir många onödiga ord. Det blir faktiskt tydligare med färre ord, och allt behöver man inte förklara. Det mindre väsentliga kan läsaren själv få fantisera. Egentligen kan jag väl tacka borrelian och hjärndimman, för nog skulle det ha blivit en dålig bok för ett år sedan. Då tänkte jag att korrekturläsadet skulle ta nån vecka. Inte om man skrivit som jag gjort, men nog har jag lärt mig mycket. Jag förstår varför min granne på GC har skrivit tre böcker på ca 10 år. Vi glada amatörer och pensionärer behöver tid, och det här är ju inte något heltidsjobb. 
 
 
  Första halvan av juli var extra kall och fuktig. Sen fick vi en vecka med normalt sommarväder innan värmen kom. För mig har det varit skönt att äntligen få slänga kläderna, och inne har jag ännu svalt och skönt. Nätterna har varit svala så då kyls stugan ut till ca + 22 grader. I nästa vecka ska dagstemperaturen igen vara under + 20 grader, så den sågar upp och ner ganska kraftigt. 
  Jag har funderat på vilka som har mera klimatångest: de som är oroliga för klimatet eller de som promt håller fast vid att alla förändringar är helt normala? Själv använder jag mitt förstånd och alla mina sinnen då jag avgör vad jag anser, men jag har inget behov av att håna eller se ner på någon. Behovet av att ha rätt är intressant, och tydligen väcker människor som har avvikande åsikter starka känslor hos en del, eller är det ångest rent av? 
 
 
  Kom på att jag redan lever rätt klimatsmart eftersom jag inte varit på nån semesterresa på många år, utan endast flyttat mig mellan mina hemländer. Rött kött slutade jag med för länge sedan och min nya diet är ännu mera klimatsmart. Dessutom äter jag mest närproducerat på GC, men även här köper jag mest finska produkter. Jag behöver inte mera köpa lika mycket kläder, och mina gamla vinterkläder duger bra för julbesöken. Nu hör jag nog nån protestera att mina långa flygresor nog är lite för mycket. Skulle jag skriva att jag inte kommer hit till jul, så finns det säkert nån som anser att jag är en hemsk människa, som inte alls bryr mig om barn och barnbarn mera. 😉😂
 
 
  Det är helt omöjligt att alla sku gilla allt man gör, så därför är det bäst att se till att man åtminstone själv gillar det. Jag fick nästan lite hemlängtan då jag steg på bussen på Björnsö, och chauffören började prata med mig. Han ville veta vad som fanns på ön; mycket klokt med tanke på att han kunde hjälpa passagerare som inte känner till den. Men på hemvägen hände en sak som fick mig att förstå i vilket land jag nu befinner mig: en äldre kvinna satt på busshållplatsens bänk då en mörkhyad mycket stilig man kommer för att kolla tidtabellen, och kvinnan säger att han måste gå på utsidan. Jag såg på kvinnan en stund och kollade hur hon såg ut i ansiktet: rätt sur och missnöjd. Mannen ställde sig bredvid mig men på utsidan, och jag log och blinkade öga åt honom med beklagande min. När han steg på bussen satte han sig längst fram, svängde sig om och frågade kvinnan om det är ok att han sitter där. 
 
 
  Ja vad ska man tycka om sitt fosterland? Men Aktia Bank har betalt tillbaks servicavgifterna och förklarade det med ett mänskligt misstag. Mejlet som jag hade skickat på vintern då jag påpekade felet, brydde de sig inte alls om. Det råkade så bra att en kvinna ringde upp mig på fredagen ang en gallup som berörde banker. Jag svarade genast ja-tack, och det kändes bra att få berätta hur servicen har blivit sämre under åren. Hon började med att fråga bankens namn, och jag svarade på alla tilläggsfrågor och kom med tips om förändringar. Det var en mycket trevlig kvinna som verkligen förstod mig, och hon tyckte att mina förslag var kloka. Genom att tiga förändras åtminstone ingenting, och den här gallupen hade också en bra inverkan på mig, eftersom jag fick berätta om mitt missnöje. Det har faktiskt inte kommit en enda ursäkt från banken, trots att de lyckats göra en hel det "töppäyksiä" under de senast åren. 
 
 
  Det tar så lång tid att ladda bilder här att jag börjar få "hepuli". Det har tagit ca 90 min att ladda bilderna i dagens blogg. Vissa dagar får jag ingen nätkontakt alls på insidan av stugan. Mina vänner i syd fattar inget om mitt liv här i sommar. De undrar över om jag har grannar, och när jag skickar bilder på stadens urskog och grannhuset som mest är tomt, blir de nog rätt konfungerade, men det blir jag också 🤔🤨
  En bild visar landets enda butiksbåt som besöker Mösundet två gånger i veckan. Där går det att köpa närproducerat. Nu är det + 31 i skuggan men inne är det  + 24. Det är varmaste dagen i sommar. Njut av allt som ni kan njuta av! 
CWB
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela