compassola.blogg.se

Sol

Publicerad 2020-12-21 12:52:00 i Allmänt,

 
Hola, vad passar bättre än att skriva om sol på årets kortaste dag. Här är det ljust i ca 10,5 h men i Hesa är det väl ca 6 h. I år kommer jag inte att uppleva den häftiga kontrasten att landa i fukt och mörker, men jag är nog nöjd över att bo här nu under denna speciella tid. Dessutom på rätt ö för Tenerife har under de senaste veckorna haft en rätt hög smittspridning, som gjort att all icke nödvändig trafik till och från den ön har upphört. Dessutom får dom strängare restriktioner över helgerna.
 
 
Bara solen har lyst ett tag till har vi mogna bananer nere vid ingången. Solen är ju en av orsakerna till att människor vill bo eller vistas här, men alla njuter inte av den på samma sätt. En del ligger alla dagar flera timmar i en solstol, medan andra gärna promenerar och så finns det de som sitter i skuggan. Själv har jag en gång legat i en solstol under den här hösten. Visst är det skönt en stund men min rygg mår inte bra av att ligga länge. Huvudet gillar inte hetta men nu är det lagom varmt så ska passa på och ta nån siesta.
 
 
Torkat kött är en delikatess här men knappast torkas det i solen. På min gård finns det en spansktalande kvinna, som ligger varje förmiddag i samma solstol, men idag är hon inte där. Kanske är det julförberedelserna som håller henne borta. Hon är inte så värst ung, och jag beundrar hennes värmetålighet, och man ser hur hon riktigt njuter av sina pensionsdagar. 
 
 
Själv gillar jag bäst att sitta på terrassen och se ut över havet. Ibland tar jag ut datorn och skriver lite, eller så lyssnar jag på radio och stickar eller syr mm. Promenaderna har blivit kortare nu med munskydd, medan mina turer i poolen är längre. Visst är det skönt när solen börjar lysa på terrassen, men jag uppskattar att det alltid finns ett skuggigt hörn. På trädgårdsgungan lyser solen till sist, så där kan jag njuta mellan varven. 
 
 
Vindkraft har vi haft länge men nu ökar solkraften med full fart. Det är meningen att ön ska klara sig utan olja. En del är bruna som pepparkakor, och det är väl en orsak till att de ligger i solstolarna. Här är så mycket sol så jag tänker inte längre på om jag är brun. Hela kroppen är jämnt brun, och det är många år sedan jag varit helt blek. Tyvärr ser jag människor som har förstört huden i solen, och jag tycker inte ens att det är vackert med mörkbrun skruttig hud. Men det finns människor som i många år har väntat på att dom som pensionärer kan bo här några månader, och jag förstår att de vill njuta på fullt. Ofta gör de då lika som dom gjorde på semestern. Visst har jag träffat andra som helst sitter i skuggan. Som tex en granne som flyttade hit i lördags. Hon kom med SAS flyget som tvingades mellanlanda i Amsterdam, för att lämna av en passagerare som vägrade använda munskydd och uppförde sig illa. Vi är enbart glada över att hen inte kom hit, för hen skulle troligen börja lära poliserna här att man inte behöver munskydd. 
 
 
Julen kommer och jag har hängt upp alla julkort med barnbarnen som jag fått under åren här. Felicia har i år gjort ett stort julkort som kom i god tid, och jag har förstått att det är lite annat på kommande ännu. Snart är det dags att göra potatis- och batatlåda, och jag ska köpa torsk som jag kokar och äter med vitsås. Lax och sill har jag redan och lite kalkon behövs det också. Några slags jultårtor med plommonmos ska jag ännu fixa. 
 
 
Julstämningen är det inget fel på, och det ska bli intressant att fira en annorlunda jul i år. Jag har redan fått se videosuttar av Felicia som Lucia i skolan, och Benjamin som Stjärngosse i förskolan. På julafton blir det mera, och kanske får jag se en skymt av finska julgubben också. Med lilltomten Ronja har jag redan sjungit tip tap med min garn tomte. Hon blev glad när jag klädde tomtemössan på mig, och såg inte helt förskräckt ut. Tekniken gör att man kan dela en hel del, och på julafton ska jag prata med människor som firar ensamma. Det finns faktiskt de som tycker att i år har de orsak att tacka nej, och kan därför fira en jul i lugn och ro, eller kanske inte fira alls för alla gillar ju inte julen. Att hela tiden behöva akta och hålla distans, kan också vara väldigt jobbigt och förstöra stämningen. Jag önskar att alla mina följare får några sköna dagar var ni än är. God Jul! 
CWB
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela