compassola.blogg.se

Vulkanö

Publicerad 2021-09-23 13:17:16 i Allmänt,

 
Hola från häftiga tider. Nu har vi verkligen förstått att vi lever på vulkanöar. Den mest aktiva är ön La Palma, som hade två utbrott på 1900- talet; det förra för 50 år sedan.
 
 
En vecka innan var det några tusen jordskalv, 3 - 4 i styrka, på sydvästra sidan av ön. Lördagens nyheter berättade att skalven blivit ytligare, vilket tydde på att ett utbrott snart kunde börja. På söndag eftermiddag var det ett faktum och Television Canaria hade direktsändning från platsen.
 
 
Det kändes overkligt att se vad som hände. Evakueringsplanen, som berörde alla myndigheter, var klar och evakueringen startade omedelbart. Mera personal och fordon kom från Gran Canaria och Tenerife, men också från fastlandet. Premiärminister Pedro Sánchez inhiberade sin resa till New York, och var på plats på söndag kväll tillsammans med öarnas president Victor Torres och La Palmas ledare. Deras första presskonferens började vid 22 - tiden. Också den spanska kanalen 24h har sänt mycket från naturkatastrofen som berör hela landet. 
 
 
När skymningen kom började det se ännu häftigare ut, eftersom den sprutande ca 1100 gradiga lavan syntes bättre. Den sprutade ut från sex olika ställen och började ta sig ner för berget.
 
 
Jag satt vid min stora tv-skärm och följde med naturens enorma skådespel, som jag visste att skulle drabba många människor så hårt. Då pratades det om att 2000 personer skulle evakueras, men siffran har stigit och är idag troligen över 6000. Det går inte att beskriva vad jag kände, för det var så overkligt att det här hände ca 250 km från mitt hem.
 
 
Följande dag såg jag på direktsändning medan jag gjorde mitt morgon gympass, och småningom under dagen började jag förstå omfattningen av utbrottet, och hur länge det kan pågå. I går berättade de att det kan pågå i medeltal 55 dygn, vilket betyder att ett stort område kommer att dränkas av lava.
 
 
Det innebär att många kommer att mista sin egendom och utkomst. De som evakuerades till först fick ta med sig en väska med det absolut viktigaste. De som hade mera tid och någonstans att föra sina saker, packade med allt vad de hann innan tidsgränsen kom. Pedro Sánchez mfl besökte de drabbade och tröstade dem, och jag har förstått att EU:s Solidaritetsfond ska bidra till återuppbyggnaden. Många insamlingar av mat och andra förnödenheter har startat, och alla öar är med och stöder de drabbade. Det positiva i eländet är att se den stora empatin och medmänskliga kärleken som finns här. 
 
 
I går fick vi veta att det blivit en ny öppning 900 m från huvudkratern, så nu har området med rinnande lava blivit bredare. Experterna är också oroliga över att berget kan störta ner i havet när lavan har tagit sig ända ner. Då kan det bildas en tsunami som kommer att märkas på andra sidan av Atlanten. Hur den påverkar öarna här vet jag inte, men kanske bra att bo högt uppe.
 
 
Trots allt går livet vidare och turisterna njuter, och de ska dom få göra. Inget blir bättre av att alla sörjer. Turisterna på La Palma fördes över till Tenerife, men nog är det tråkigt att det här måste hända nu direkt på coronakrisen. Ja, livet är inte rättvist, och det är i sådana här tiden man får rätt perspektiv på sitt eget liv. Sköt om er och andra!
CWB 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela