compassola.blogg.se

Glädje

Publicerad 2024-04-28 10:59:26 i Allmänt,


Hola från sköna glada stunder. 
En kompis bad mig om hjälp, och gissa om jag blev glad när det lyckades. Jag hade redan en plan B om det inte sku ge gott resultat. Vi bör alla lära oss att be om hjälp, för ofta finns hjälpen närmare än vi tror, och problemet kan snabbt vara avhjälpt.


I torsdags fick jag plötsligt lust att smaka på skräpmat när en kompis ville bjuda på lunch. Vi var i Yombo köpcenter och slog oss ner i närmaste bar. Lyckligtvis var maten inte god, eller var den helt normal, men jag tyckte att den inte smakade något vidare. Jag blev snabbt proppmätt och mådde konstigt en tid efteråt. På kvällen blev det en stor tonfisksallad som smakade himmelskt. Nu får jag inte lust på skräpmat på länge. 


Jag gillar bättre det karibiska än det spanska. 

Personen som berättade om sina konstiga erfarenheter från en semesterresa i vintras, då en sk vän försökte utnyttja hen, hörde av sig i veckan. Hen hade testat mitt råd och börjat observera personen genom att låta hen ensam sköta kontakten. Det blev inte mycket kontakt: två korta frågor som gällde enbart personen själv. Inte en enda fråga om hur den andra mår eller har det. Hen konstaterade att det nog har varit så hela tiden, men det var först under resan som det blev tydligt. All kontakt hade tagits i syfte att få nytta av den andra personen, säkert också förslaget för resan. 


Snart vaknar kanarierna som parkerat nära stranden för att leva strandliv på weekenden. 

Nu var personen glad och tacksam över mitt tips och kände sig befriad. Visst var det också lite ledsamt att gå miste om en vän, men det var ju ingen riktig vän. Det finns tyvärr personer som sätter prislapp på människor, och försöker utnyttja så många som möjligt. Jag blev glad när jag hörde att hen hade befriat sig. 


Den här kompisen träffar jag varje morgon, men också en gammal kanarisk man, som lyfter på hatten och hälsar "Buenos dias". 
Nyheterna i Finland har varit häftiga senaste veckan. Presidentparets besök i Sverige var förstås trevligt, men jag undrade om presidentfrun förstod att hon representerade republiken Finland. Det såg mera ut som om hon representerade den engelska kungafamiljen. En person som har ett stramt utseende borde inte framhäva det med skarp färgkombination och vassa linjer. Halssmycket som är värt 100.000€ gav i alla fall en sann bild av hur det är i Finland nu: de rikare har blivit rikare. Jag gillade bättre Jennis vackra och stiliga kläder. Till och med Halonens "muminmamman" stil var bättre. Men nu har vi en president som pratar muninspråket. 
 

I går fick jag massor bananer så nu blir det bananplättar alla kvällar, men såna äter ju Stubb alla mornar. 

De övriga nyheterna var verkligt sorgliga. En minister har inte koll på besluten då Finland på nytt har infört "saunakabinetten". Och en annan minister vill ändra på agendan i arbetsgrupper. Håller regeringen på att förstöra välfärden, rättsstaten och demokratin? Momsen ska bli lika hög som i Ungern, men skattesvinnet i den grå ekonomin rör man inte. Företagen har ju betalt Orpos valbudjet. 
En sannfinländsk riksdagsman (utbildad polis) som vill förbättra den inre säkerheten har levt rövare i Centrum. Nyligen diskuterade de skolskjutningen i riksdagen, men nu blir det ny diskussion om hur de ska lösa riksdagsmännens/polisernas nattliga skjutning på stan. Förra gången persut vad med i regeringen klättrade Tynkkynen naken uppför Storkyrkans trappor.


Nu är det jordgubbsfestival i Valsequillo. 

Spaniens premiärministerns fru är på utredning för misstankar om att hon har dragit nytta av sin man. Pedro Sanchez pausar sitt jobb några dagar. Min första tanke var att Finlands SOS regerings statsminister skötte väl samtidigt sina företag när han reste ut i världen. Han hade visserligen överfört dem till barnen. Och i Svenskfinland är det väl en självklarhet att man hjälper släkt och vänner när det är möjligt, men i Spanien anses det vara korruption. 
Högerpartierna har varit mycket aggressiva efter att de inte lyckades bilda regering, och jag har förstått att Pedro har varit under hård press. Det ryktas om att han ev får nån hög tjänst i EU efter valet. 


Här växer blommorna på rad. 

Jag har smått börjat planera vårflyttningen norrut. En massa stickade barbiekläder väntar på att få alla trådändar fixade och knappar isydda. Det finns en liten Ronja som snart har födelsedag. Nog är det bra att jag skriver blogg och ibland pratar i radion, för nu fick jag veta att Bjarne nog behöver mera ved. Vintern har varit lång i Finland. Förhoppningsvis blir maj varm så att jag klarar mig utan vinterkängor. 
Glada Vappen! 
CWB 













Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela