compassola.blogg.se

Nya erfarenheter

Publicerad 2022-07-31 13:24:00 i Allmänt,

 
Hej från normalt sommarväder. Kärleksblomstren har blommar ut och bären har mognat i buskarna. Jag följer med naturens gång och blir inte störd av att det inte finns mycket blåbär iår. Min rygg gillar inte den sysselsättningen, och fästingarna gör ju att jag inte trivs i skogen. Sofie och Teo får plocka det dom lyckas komma över. Ronja tycker om bär och mommos blåbärspaj hade god åtgång.
 
 
  En kompis hämtade några HBL och det var roligt att läsa riktiga papperstidningar. Där fanns en artikel om att skriva. Jag har haft lust att skriva i sommar och har passat på då jag varit ensam här. I tonåren ville jag bli journalist men vågade pga mina skrivsvårigheter inte ens tänka tanken till slut. Nu märker jag att jag ofta beskriver min verklighet som en journalist: strävar till att vara opartisk och ha helhetssyn. Jag mår bra av att skriva och är nog ingen bra stugägare. Dom sysslorna är endast ett nödvändigt ont. Så lite jag visste för 30 år sedan om hur jag sku vara som pensionär. Men jag tror det är bäst att leva en dag i taget och inte planera framtiden så noga. Risken är att man bygger upp ett fängelse åt sig själv. 
 
  Vattnet var varmt en dryg vecka innan blågröna algerna kom, så jag kunde vattenjogga varje dag. Tråkigt nog kom algerna just då Felicia och Benjamin kom ensamma hit på sommarbete. Dom hade en utlandsresa på kommande så jag vågade inte ta risken att dom sku bli sjuka, men dom fick flyta på simmadrasserna. Nu är algerna borta men vattnet är för kallt för mig.
 
 
  Det blev inget av bostaden på GC. Jag kom ihåg att ägaren hade verkat opålitlig under visningen. Nu kontaktade han mig med annat namn så jag bad honom skicka hyreskontraktet. Det dröjde en vecka innan det kom och det var det värsta hyreskontrakt jag sett: förutom hyran, el och vatten sku jag stå för slitage av normal användning, förnyande att maskiner som slutar fungera, skatter och alla andra tänkbara avgifter som kunde uppstå för lägenheten. Han började backa ang skatter och vitvaror, men höll benhårt fast vid att jag sku stå för slitage, kranar o dyl. Vattenledningarna förorsakar mest problem och ställer till med de värsta skadorna. Jag svarade att jag förstår att han inte vill betala försäkring och därför vill att jag ska stå för det som ger mest problem. Han svarade med att han gillat min profil men att han hade många intresserade. Så många är de tydligen att lägenheten finns på både AIRBNB och Idealista. Lägenheten har varit på AIRBNB 2018 och 2019 så han ljög om det också på våren, då han sa att den alltid varit på långtidskontrakt. Han har olika namn och adress på AIRBNB än i kontraktet, så han är dessutom en skattefifflare. Enligt kontraktet jag fick, bor han i samma hus och på samma våning som lägenheten han bjöd ut åt mig. Han är kanske också en osynlig sambo 😂 men åt mig sa han att han jobbar och bor i LP. 
 
 
  Tänk vad bra att jag nu har nytta av mina tidigare erfarenheter. Kontraktet var dessutom 1 + 6 + 3 år = 10 år och indexhöjningen sku räknas från 1.6 trots att jag sku hyra den från 1.10. Några tioåriga kontrakt finns inte och jag förstår att han vill ha en säker hyresgäst och så stor nytta av inflationen som möjligt. 
 
 
  Människor har tyckt att jag har haft otur, men jag har insett att jag verkligen har haft tur. Första hyresvärden var en skurk när det gällde betalningar till husförening. Den första på Flamboyan sku säkert ha skött allt snabbt om mellanhanden hade kontaktat henne genast. Min osynliga sambo behandlade mig mycket väl trots att han inte förstod sig på fuktskador. Nuvarande hyresvärdinnan har tydligen lite 'miljöskador' och en besvärlig personlighet. Få se hur det går i höst? Jag har i alla fall tänkt kolla upp ett stort komplex som har många pooler. 
 
 
  Mommorosen har börjat blomma på nytt och har många knoppar i våningar. 
 
 
  När det gäller försäljningen är det helt tyst men jag har funnit mig i situationen. Det finns faktiskt många som har det mycket värre pga kriget. Jag gör det bästa av situationen, men fick redan erfara att det sku ha varit bra om jag hade haft ett hem i Solvik, då barnbarnen plötsligt behövde tillsyn. Visst kunde dom komma hit men här trivs dom inte långa perioder, och det är besvärligt att få mat ut hit för en längre tid.
 
 
  Nu har jag bokat flyg tillbaka. Eftersom jag sover i vardagsrummet så undviker jag den varmaste tiden i augusti och början av september. Dessutom går kontraktet med mäklaren ut sista september, så måste ju vara på plats ifall nån köpare sku dyka upp på sensommaren.
  För ett tag sedan diskuterades bostadsmarknaden i morgontv, och där berättade en mäklare att endast de fritidshus som har alla bekvämligheter går åt nu. Den yngre generationen vill att stugan fungerar lika som hemmet. Här går det lätt att sätta in en toa i badrummet, men det skrev inte mäklaren i annonsen.
 
 
  En kompis som besökte mig i somras tyckte att mina bilder var mycket bättre i annonsen. Jag skickade några bilder och bad mäklaren sätta in dom och ta bort dom värsta. Kompisen sa att jag själv ska sälja den, och efter dom erfarenheter jag nu fått av mäklare här, så känns det som om det är enda man har att ta till. Visst måste det finnas några bra mäklare också, men det som människor berättar är mest helt galna historier.
Njut av sensommaren!
CWB 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela