compassola.blogg.se

Illegalt

Publicerad 2022-03-27 13:54:00 i Allmänt,

 
Hola. Vaknade sent till ett stilla regn. Ja, egentligen var det normal tid, men sommartiden gjorde ju sitt. Förut gillade jag regn, men i den här bostaden räcker det till med fukten som finns här hela tiden. Tur att jag har fläkten med dry-läge. Efter frukost kröp jag ner tillbaka under ullfilten och ute har det börjat ljusna lite. Mars har varit sval men den här vintern har varit den sjunde varmaste på öarna. Troligen p.g.a att det har varit jämn temperatur sedan 1.11, men blåsigt har det varit och det påverkar ju hur varmt det känns. Men jag ska inte klaga för så här ser det ju ut för det mesta. 
 
 
  Ju fler fuktmätningar jag gör destu värre blir det. Visst har jag varit i en lägenhet som var konstigt torr, men det berodde kanske på att den länge varit tom. Den var hemsk: bilderna visade inte någonting men redan när den mycket unga mannen, som sku föreställa mäklare, tryckte på vån fyra i hissen förstod jag att det va nåt skumt. Den sku ligga på sjunde våningen. Det första jag såg när dörren öppnades var de slitna listerna; det var den mest slitna och simpla bostad jag sett här. Köket var det ursprungliga, med ett litet gammalt kylskåp, och möblerna likaså. Förstås var det ingen havsutsikt som lovades. Innan visningen hade jag suttit en stund utanför och konstaterat att i PDI kan jag inte bo, men att ljuga så mycket i annonsen är illa. Inte ens hyran berättade om skicket i bostaden som den brukar göra. När vi kom ut stod det en äldre man utanför, ägaren eller mäklaren, så där var mycket lurt. Senare kollade jag att samma lägenhet fanns på Idealista med sju olika annonser: olika våningar, pris osv.
 
 
  Långtidsbostäderna är åtminstone nu de sämsta bostäderna på marknaden. Många har lagt ut att de hyr både och, så att hyran är högre för korta hyrestider. Mäklarna och ägarna föredrar förstås det, eftersom det ger dem mera pengar ifall dom lyckas ha dem uthyrda hela tiden. Dessutom kan dom då hyra ut illegalt som väl 90 % gör. Jag har träffat på tre personer som säkert betalar skatt för hyresinkomst här på ön: norsk, svensk och kanarisk. Säkert finns det fler men t.e.x. här på Flamboyan är dom inte många, och vad jag vet så betalar ingen av de utländska ägarna skatt för hyresinkomst, och dom är hälften. Visst undrade jag varför det inte kom något svar, då jag för några år sedan la ut på de svenska FB-sidorna att jag ska bli resident och önska hyra bostad för lång tid. De visste att jag kommer att deklarera hyran och att dom kan bli fast för skattefusk. Visserligen är skatten endast hälften om hyresgästen är resident, men svenskarna, som till största delen bor här illegalt, vill inte betala någon skatt alls på hyresinkomst. Om hyresgästerna inte är registrerade på ön är det svårt för myndigheterna att få fast dem. Det finns svenskar som har bott på ön illegalt i många år. När jag sökte NIE för att kunna bli resident fick jag höra av den svenska kvinnan, som sku ta över Tolktjänster, att jag inte sku skriva ut mig från Finland. Jag undrade vad hon menade eftersom jag noga hade kollat upp hur en flyttning utomlands går till, men nu förstår jag att det är så här som dom flesta gör, säkert hon själv också. 
 
 
  Hyresbostäderna är till största delen till för de illegala eller för turister som går med att betala svart. Idag vet jag inte säkert om dom hyror som jag har betalt per bank varit svarta eller vita, eftersom skattemyndigheterna knappast hinner kolla upp alla bankkonton. Min förra hyresvärd var mycket försiktig och ville vara på den säkra sidan. När jag flyttat försökte han få den uthyrd genom sex olika mellanhänder, men det lyckades inte så nu har den varit på AIRBNB. I går hörde jag att lägenheten under är fuktskadad, troligen av det stora läckaget innan jag flyttade in. När jag vid det mindre läckaget bad honom kontakta försäkringsbolaget, kom det efter två veckor ett brev från ett försäkringsbolag. Jag hade ju koll på hans post, och ett sådant brev hade jag inte sett tidigare, så han tecknade en försäkring först då fast han året innan försäkrat att han hade försäkring. Han var empatisk och snäll mot mig men det kan man inte säga om nuvarande hyresvärd. Hennes man var här då kylskåpet krånglade, men han ville inte kolla på de nya eller gamla fuktskadorna. Det torkar i juni tyckte han. 
 
 
  Den här ön är inte för hederliga människor. Det att så många klimatflyktingar lever illegalt här och sysslar med illegal affärsverksamhet har jag svårt att smälta. Det är inte så många öbor som har råd till två bostäder; de välbärgade som ofta är de mest giriga. Visst finns det några öbor som köpt upp flera bostäder då de var billiga, och bedriver illegal uthyrning till nordbor som går med på att betala kontant. Den illegala verksamheten drabbar de fattigaste som redan har det svårt. Nu har jag också fått svar på min undran varför människor som flyttat ner hit har bytt bostad så ofta: tex fem gånger på fyra år. Kanske har dom inte ens varit skrivna på ön.
  Som alltid så har jag plan B, men tiden får utvisa hur det blir med den. Jag har också pratat med en person som känner till problemen i bostäderna här, och jag inser hur rätt det var att jag inte ens övervägde att köpa. Må gott! 
CWB 
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela