compassola.blogg.se

Ögon

Publicerad 2021-03-28 12:25:00 i Allmänt,

 
Hola från blomsterprakt, för nu blommar det på fullt i träd och buskar. Lite känns det i ögonen av pollen som flyger, men vi har också haft calima från och till.
 
 
Trots det har jag lagt märke till, att jag har mindre besvär med mina ögon nu. Det heter att man får besvär med ögonen, om det finns obehagliga saker som man borde se. Det stämmer ju att jag var tvungen att blunda för saker i förra lägenheten, men jag tror ändå att orsaken var mögelsporer. Jag hittade lite svart mögel i duschskåpet, men undrar hur det såg ut bakom golvlisterna av trä som fanns i badrummet? Det är första gånger jag sett trälister i ett badrum, och med tanke på läckagen som hade varit där så..... Jag är glad att jag kommit bort. 
 
 
 Jag hade redan bestämt att nu lämnar jag allt som hänt, när jag en kväll satt och diskuterade med några svenskar. En sa att de minst pålitliga yrkena är politiker och journalister. Spontant sa jag "mäklare" och då blev svaret "javisst, vi kunde alla börja arbeta som mäklare här". Blev ändå lite överraskad när nästa replik var "alla svenskar hyr ju svart här på ön", och frågade "hur går dom med på det?" Det kom inget svar, för är väl lite genant att som svensk medge, att dom deltar i den grå ekonomin. Hen började i stället berätta om ett fall, där hyresvärden mycket ingående hade förklarat att det inte är ett officiellt hyresavtal. "Här är det inte som hemma" och "Det är vanligt här" fick jag ju höra från min mellanhand, så det finns väl människor som tror att det är normalt här. 
 
 
På sin hemsida skriver hon att hon endast förmedlar för 6 månader, samtidigt som hon "under disk" hela tiden förmedlar lägenheter för kort tid, också endast några veckor. Ägarnas önskemål har ju helt styrt marknaden, och de använder mellanhänderna för att gratis sköta smutsjobbet. Alla hyr ändå inte svart och det finns en FB-sida där inga mäklare får ha reklam, och privatpersoner som hyr ut, bör uppvisa att de har tillstånd. Sanningen är nog den att det ytterst sällan finns någon lägenhet för uthyrning på den sidan, så svenskarna hyr troligen också ut sina lägenheter svart. Det gäller nog andra nordbor också. 
I går kväll kom en av mina tidigare grannar och frågade om jag vet vem som äger lägenheten i huset bredvid. Han är så missnöjd med hyresvärden och vill byta. Jag minns att det var en mycket högljudd man som var ägaren. Det är första generationen, som ofta är 40 - 50 år, som äger två lägenheter, och endel av dem har blivit lite höga i korken. Sådana finns det ju också i min generation i Finland, för vi var lite före där. 
 
 
Det blev ingen tur till polisen på fredag. När vi sku göra adressändring så krävdes det ett intyg från ägaren. Jag tror att det gäller betalningen till husföreningen. Med tanke på hur det gick i min första lägenhet, så är det bra att dom blivit noggrannare. Det här betyder ändå att allting igen flyttas flera veckor framåt, så få se om jag hinner få residencia innan jag reser till Finland. Först var det S1 blanketten som var försenad från Finland, sen mellanhandens vädjan om senareläggning, flyktingkrisen mm. Det paradoxala är ändå att mellanhanden, som marknadsför sig som "trygghetsperson", är största orsaken till allt det här. Nu när jag kan vara efterklok, så förstår jag att det sku det ha varit klokast att ha flyttat redan på hösten. 
 
 
Skrivandet ger mig mycket glädje nu och det känns lätt. Jag är rätt så nöjd med det jag skrivit tidigare, och nu när jag kan se allting klart, är det inte svårt att klä händelserna i ord. Det som är svårt är att hitta på nya namn på personerna, för jag vill att de ska passa ihop med det dom står för. Vilket kvinnonamn passar för en opålitlig människa? 
 
 
Namnförslaget som jag fick till min casa har jag utvecklat vidare, och när skylten är färdig blir det avslöjat. Den som vinner ska jag bjuda till min casa, så kom gärna med nya förslag. 
 
 
I går kväll blev det min favorit; en rätt som serveras mycket på öarna. I nästa vecka går jag ner och köper lutfisk som jag äter på långfredagen, för det blir inget påskalamm. Har en kalkonstek i frysen som  blir en gul påskgryta. 
Bilderna är från SF, och här ser ni hur vackert det kan se ut. Gatorna bredvid varann är ofta så lika att man lätt tappar bort sig. 
Sköna tider! 
CWB
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela