compassola.blogg.se

Sedlighetspolisen

Publicerad 2022-12-04 14:21:00 i Allmänt,

 
Hola från friska västanvindar. Madrassen blåste dubbel så måste flytta blomman.
  Jag blev så glad över nyheten från Iran att morallagen hävts. I det landet har kvinnorna varit tvungna att dölja hela kroppen med lösa kläder. 
  Här var en muslimsk familj vid poolen i höstas. Flickan, som var i tonåren, fick inte bada medan bröderna njöt och hade roligt i vattnet. 
  Händelsen berörde mig och jag fick samtidigt en bok i min hand som berättade om kvinnornas situation i Iran. 
 
 
  Vintern har kommit och igår var det några mörka moln och lägre temperatur. 
  Här har vi fått en ny lag som ger polisen rätt att bötfälla dem som rör sig på allmänt område i baddräkt. Det är endast tillåtet på egen terrass, poolområden och på playan. Men tänk att människors eget omdöme inte berättar vad som är passande? Jag tycker att det är obehagligt med nakna svettiga kroppar i butiker, barer och bussar. I går när jag gick ner till köpcentret kom det en gubbe med bar överkropp emot, så alla har inte nåtts av nyheten.
 
 
  Tomten kom till lillajul men få se om Julgubben också ska komma hit? 
  Den nya lagen har också andra förbud. Det är förbjudet att dricka alkohol på allmän plats. Den hade nog ännu flera punkter men det som jag minns nu är förbudet att hälla städvattnet på utsidan av lägenheten. Bra så! 
 
 
  Benjaminfikusarna är så fina när trädgårdsmästaren inte har klippt dem på hela hösten. Har han glömt eller tänker han att den där besvärliga tanten kan ha dem så? Jag är åtminstone glad, och nöjd är jag också över städningen av gården. Vår ordinarie städerska kom tillbaka och nu städar hon också ordentligt med moppen. Den varma poolen har mera vatten i år, men kanske det är så pga inbesparingen av vatten. 
 
 
  Julgodis av mandel och nötter.
En annan sak som jag är nöjd med är att det är mycket lugnare här i år. Det var nog kosläpp efter coronan på ålderdomshemmet ifjol som gjorde att det var så mycket oljud. Nu slutar musiken i poolbaren kl 23 då det är fest, men det är inte ofta. Jag tycker att trafiken till och från porten har minskat, och jag har lärt mig att inte bry mig.
Jag duschar med öppet fönster och endast en har tittat in, men det är en person som ser ut att vrida nacken av sig när hen går över gården. Jag har fått höra intressanta skvaller medan jag stått och smort in mig. Detsamma gäller personer som på kvällen stannar upp och pratar. Jag skämtade ju om skvallergluggen när jag flyttade in, och visst tycker jag att det är trevligt när människor stannar upp och växlar några ord. Han som stod framför terrassen och skrek oförskämdheter ifjol har uppfört sig helt ok. Jag har inte hört någonting positivt om den tidigare hyresgästen som bodde här, så det kan ju ev ha varit en vana.
 
 
  Köpte rätt så gott rågbröd i Hiperdino. En kompis från Stockholm kommer kanske i december så då får jag riktigt gott finskt rågbröd.
   Skrivandet har varit på sparlåga nu en tid. Jag har varit lite nedstämd pga alla nyheter: Klimatkrisen som förorsakar hungersnöd på många ställen i världen, kriget som förorsakar mycket eländen, men också elbolagen som utnyttjar situationen så mycket det bara är möjligt. Putin, som redan regerar över det land som till ytan är störst, vill ha mera, men det verkar som om det här fenomenet har smittat av sig till många. Dagligvarukedjorna gör stora vinster, lika är det med gödseltillverkarna och elbolagen. Jag hoppas att utredningen ska visa att den galna höjningen på elpriset är oskäligt och att dom får betala tillbaka åt kunderna. Åtminstone är det bra att kunderna har gjort anmälningar, men nu lär det vara flera månaders köer för att få ärenden behandlade. Om drygt två veckor flyger jag norrut, och i år får jag bo i mitt eget hem i Helsingfors.
Skön Adventstid!
CWB
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela